آب و هوای مناسب برای کاشت گیلاس

آب و هوای مناسب برای کاشت گیلاس

آب و هوای مناسب کاشت نهال گیلاس:

یکی از مهم ترین مواردی که در کاشت نهال درختان گیلاس باید مورد توجه قرار گیرد، سازگاری آنها با شرایط اقلیمی منطقه است، زیرا در صورتی که درختان میوه سازگاری لازم را با اقلیم منطقه نداشته باشند، رشد و نمو آن ها با مشکل روبرو خواهد شد. و نه تنها بازده و عملکرد آن کاهش می یابد، بلکه ممکن است زنده نمانند و تمام هزینه و تلاش صرف شده برای کشت به هدر خواهد رفت.

درخت گیلاس علاوه بر میوه های لذیذ و پرطرفدارش دارای چوب محکم و سختی است که در صنایع چوب و هیزم استفاده می شود، بنابراین برای رشد خوب و تولید چوب قوی و محصولات باکیفیت، باید کاملاً مطابق با شرایط آب و هوایی و دمایی منطقه باشد. پس با ما همراه باشید تا بهترین شرایط آب و هوایی را برای کاشت نهال گیلاس بیان کنیم.

گیاه شناسی درخت شیرین و ترش گیلاس:

نام انگلیسی درخت شیرین گیلاس Cherry است و گیلاس ترش در کتب علمی Sour cherryنیز نامیده می شود. این درخت مانند سیب و آلو از خانواده Rosaceae است و دارای ارقامی مانند گیلاس شیرین، گیلاس ترش (آلبالو) و گیلاس تزیینی (ساکورا) می باشد.این درخت می تواند تا ارتفاع 6 تا 9 متر رشد کند.

برگهای آن نسبتاً کوچک، شیاردار و برگریز و گلهای زیبای بهاری آن سفید متمایل به صورتی، خوشه ای، معطر، دوجنسی و روی شاخه های قبل از برگ تشکیل می شود. این گل ها بعد از گرده افشانی به کمک زنبور عسل میوه هایی کروی تا قلب شکل، گوشتی، شیرین و آبدار هستند و میوه در مرکز آن هسته دارد و بسته به نوع آن می تواند زرد، قرمز یا سیاه باشد.

درخت گیلاس از نظر اندازه بزرگ است و به صورت عمودی رشد می کند و برخی از انواع آن در صنعت چوب، به ویژه تولید مبلمان، برای چوب قرمزشان استفاده می شود. عمر متوسط این درخت 40 سال است، اما گونه های زینتی آن (ساکورا) می تواند تا 20 سال در باغ زندگی کند.

آب و هوای مناسب برای کاشت گیلاس

منشاء و پراکندگی جغرافیایی درخت گیلاس:

خاستگاه و زادگاه یک گونه گیاهی نشان دهنده سازگاری کامل گونه با آب و هوای منطقه بومی خود است که به آن اجازه می دهد تا به شیوه ای ایده آل در آن منطقه رشد کند. گیاه شناسان معتقدند که زادگاه درخت گیلاس منطقه بین دریای خزر و دریای سیاه است که از آنجا به اروپا و سایر نقاط جهان ارسال شده است.

سرمای مورد نیاز درخت گیلاس:

درختان مثمر و غیر مثمر که در آب و هوای معتدل تا سرد رشد می کنند نیاز به یک دوره استراحت یا خواب در طول زمستان دارند تا مقدمات لازم برای رشد و گلدهی جوانه های بهاره فراهم شود. برای انجام این کار، آنها باید برای مدت معینی در دمای زیر صفر درجه سانتیگراد نگهداری شوند تا بر هورمون بازدارنده رشد معروف به آبسزیک اسید غلبه کنند.

یک درخت گیلاس با نگه داشتن در دمای کمتر از 5 تا 7 درجه سانتیگراد در طول زمستان به مدت حداقل 900 ساعت و حداکثر تا 1800 ساعت، توانایی گذراندن مرحله استراحت یا رکورد کامل خود را پیدا کرده و انرژی لازم را برای بهار خواهد داشت. بنابراین برای رشد، باید در شرایط آب و هوایی که نیازهای رشد زمستانی آن را برآورده می کند، پرورش داده شود. نیاز به اسید گیلاس 600 تا 1300 ساعت در سرمای زیر 7 درجه سانتیگراد است.

تأثیر ارتفاع بر کاشت درختان گیلاس:

ارتفاع یا فاصله یک منطقه از سطح دریا مستقیماً بر دما تأثیر می گذارد و به طور غیرمستقیم بر فشار هوا تأثیر می گذارد که همچنین بر نرخ تبخیر تأثیر می گذارد ، حتی ارتفاع از سطح دریا در مقایسه با عرض جغرافیایی بر روی شرایط آب و هوایی منطقه موثرتر است.

بنابراین می توان گفت که ارتفاع با شرایط اقلیمی منطقه مرتبط است از این منظر هنگام کاشت درختان باید به سازگاری آنها با اقلیم منطقه توجه کرد. ارتفاع درخت گیلاس معادل 100 تا 3000 متر است اما بهتر است ارتفاعی بین 800 تا 1800 متر از سطح دریا داشته باشد زیرا برای باردهی مطلوبتر است.

اثرات بارندگی منطقه ای بر کاشت درختان گیلاس:

بارندگی سالانه هر منطقه رطوبت نسبی هوا و منابع آبی منطقه را نشان می دهد در حالی که بارندگی سالانه بر شرایط اقلیمی منطقه نیز تأثیر می گذارد، بنابراین بر این اساس باید رقم گیلاس بر اساس اقلیم منطقه انتخاب کرد. زیرا واریته های نیمه گرمسیری در مقابل واریته های سردسیری متفاوت است، این گونه ها تحمل متفاوتی نسبت به گرما و خشکی دارند که بر کیفیت میوه های آنها تأثیر می گذارد.

تاثیر نوسانات دمای منطقه بر کاشت درخت گیلاس:

هنگام کاشت نهال میوه از هر نوعی باید به نوسانات دمایی منطقه توجه داشته باشید، زیرا دوره گلدهی یکی از حساس ترین مراحل رشد درخت به حساب می آید که به نوسانات دما مانند خشکی، گرما و سرما بسیار حساس است. بنابراین باید از ارقامی که مناسب و سازگار با چنین نوسانات دمایی هستند، استفاده کرد.

درخت گیلاس نیز از این قاعده مستثنی نیست و به دلیل حساسیت گل های آن باید در مناطق گرمسیری از ارقام زود گل (چون تحت تاثیر گرما و خشکی قرار نمی گیرند) و در مناطق سردسیری باید از ارقام دیرگل (چون تحت تاثیر سرما قرار نمی گیرند) استفاده کرد.

آب و هوای مناسب برای کاشت گیلاس

بهترین شرایط اقلیمی برای درختان گیلاس:

مناسب ترین آب و هوا برای درخت گیلاس، مناطق معتدل و نیمه سردسیری است که بین 35 تا 55 درجه عرض شمالی و جنوبی در نیمکره شمالی و جنوبی قرار دارند و زمستان های سخت همراه با یخبندان وجود ندارد. تابستان های آنها معتدل با رطوبت کم است و برای رشد مطلوب و ایده آل نیاز به دریافت 6 تا 8 ساعت نور خورشید در روز دارند.

سخن پایانی:

وجود شرایط آب و هوایی مناسب یکی از ارکان اصلی کاشت و پرورش نهال گیلاس محسوب می شود که بدون آن نمی توان بهترین محصول را از این درخت انتظار داشت. این درخت به دلیل تنوعی که دارد قابلیت سازگاری با اقلیم های مختلف را دارد، بنابراین در هنگام خرید نهال گیلاس باید اطلاعات لازم را در مورد شرایط دمایی و سازگاری آن با آب و هوای منطقه از کارشناسان کشاورزی که به فروش گیلاس مشغول هستند، دریافت کنید.