آبیاری کاربردی درخت انار

آبیاری کاربردی درخت انار

آبیاری کاربردی درخت انار:

آب نیاز حیاتی و اساسی هر گیاه اعم از درخت و یا محصول است و ساخت باغی بدون آب کافی برای آبیاری و رفع نیاز آبی درختان تقریبا غیرممکن است، بنابراین هنگام ساخت باغ و خرید نهال انار، شما باید به مقدار کافی آب دسترسی داشته باشید و به آب مورد نیاز درخت توجه کنید.

اما گیاهان مختلف از نظر میزان آب مصرفی بسیار متفاوت و متنوع هستند، این امر با توجه به نیاز آبی گیاهان مختلف و شرایط محیطی که گیاه در آن رشد می کند بسیار متفاوت است و نیاز به تحقیقات ویژه ای دارد.

درخت انار یکی از درختان مقاوم به خشکی است و حساسیت کمتری به خشکی دارد، اما نباید فراموش کرد که این بدان معنا نیست که درختان انار نیازی به آب ندارد، زیرا هر درخت نیازهای خاصی به آب دارد که باید تامین شود.

برای آبیاری درختان میوه مانند درختان انار باید به چند نکته توجه کرد تا آسیبی به درخت وارد نشود. از جمله این نکات می توان به دفعات آبیاری، میزان آبی که در هر دوره آبیاری مصرف می شود، روش صحیح آبیاری اشاره کرد.

روش آبیاری مناسب برای درخت انار:

باید گفت که درخت انار از جمله درختانی است که نسبت به آبیاری بسیار حساس است و آبیاری منظم و برنامه ریزی شده باعث افزایش کیفیت و بازارپسندی میوه درخت انار می شود.

آبیاری کاربردی درخت انار

عوامل موثر بر آبیاری درختان انار:

عوامل زیادی در آبیاری هر درختی موثر هستند و دانستن این عوامل بسیار مهم و حیاتی است زیرا باعث افزایش راندمان درخت انار می شود که در زیر به برخی از مهمترین آنها اشاره شده است.

1.رقم درخت انار:

امروزه نهالستان های معروف ارقامی را تولید می کنند که نیاز به آب کمتری دارند و این با توجه به بحران کم آبی در کشور بسیار حائز اهمیت است و این در قیمت نهال انار بسیار مهم و تاثیرگذار است.

2.شرایط آب و هوایی:

باید توجه داشته باشید که درختان در اقلیم های مختلف به آب متفاوتی نیاز خواهند داشت و هنگام تعیین میزان آب مصرفی برای هر درخت، باید شرایط آب و هوایی را در نظر بگیرید، مثلاً در مناطقی که بارندگی کافی دارند، به دلیل وجود رطوبت زیاد در خاک، میزان آب مورد نیاز درخت کمتر است و برعکس، در مناطق خشک که بارندگی کم است، این میزان افزایش می یابد.

3. خاک:

یکی از عوامل موثر در آبیاری، بافت خاک است، بنابراین خاک هایی با بافت سنگین مانند خاک رس به آب کمتری نیاز دارند، در حالی که خاک هایی با بافت سبک مانند بافت شنی به دلیل اینکه ظرفیت نگهداری رطوبت کمتری دارند، به آب بیشتری نیاز دارند.

4.سن درخت انار:

باید گفت که نهال انار و درختان جوان تقریباً تا دو تا سه سالگی به منظور افزایش سیستم ریشه به حجم و دفعات بیشتر آبیاری نیامند هستند که با افزایش سن درخت و گسترش ریشه این میزان کاهش می یابد.

5.روش آبیاری:

در آبیاری درختان انار از روش های مختلفی استفاده می شود که بر میزان آب مصرفی تأثیر می گذارد، بنابراین روش های قدیمی و سنتی مانند روش آبیاری غرقابی به حجم آب زیادی نیاز دارند بر خلاف روش های مدرن و جدید مانند روش قطره ای به آب بسیار کمتری نیاز دارند.

آبیاری درختان انار در دوره های رشد درخت:

درخت انار در تمام مراحل رشد نیازی به آب و آبیاری یکسان ندارد، بنابراین در هنگام آبیاری باید به فصل و مرحله رشد درخت نیز توجه داشت که از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. یخ زمستانه:

این مرحله که در فصل زمستان انجام می شود معمولاً باید پس از هرس یا کود دهی انجام شود.

2. آبیاری در فصل زمستان:

در اواخر فصل زمستان و خواب زمستانی به ویژه در اواسط یا اواخر اسفند ماه، انجام آبیاری زمستانه ضروری است، البته فراموش نکنید که این مرحله از آبیاری به میزان بارندگی در منطقه بستگی دارد. در صورت مساعد بودن بارندگی نیازی به آبیاری نیست.

3. آبیاری در زمان گلدهی درخت انار:

یکی از مراحل حیاتی برای آبیاری درخت انار در دوران گلدهی است و توصیه می شود در این مرحله از آبیاری قطره ای استفاده شود، زیرا شدت آبیاری در این مرحله باعث می شود گل های انار به سمت ریزش شدید بروند و در نتیجه موجب کاهش عملکرد درختان می شود.در این مرحله بهتر است از آبیاری غرقابی پرهیز شود.

4. آبیاری درخت انار در دوره رشد:

در این مدت به دلیل شدت تابش نور خورشید و افزایش تبخیر و تعرق بهتر است به مقدار بیشتر و در فواصل زمانی معین آبیاری شود زیرا کمبود آب در دوره رشد باعث آفتاب سوختگی و ریزش میوه و باعث کاهش عملکرد درختان انار در واحد سطح می شود.

5. آبیاری در زمان رسیدن و باروری میوه:

در این دوره درخت انار را آبیاری می کنند تا میوه ها آبدار و رنگین باشند، بنابراین باید دقت کنید نظم آبیاری در این دوره برای افزایش کیفیت و کمیت میوه درخت انار بسیار حائز است و تنش آبی در این زمان موجب کاهش عملکرد درخت انار شده و همچنین ممکن است باعث ترک خوردگی میوه ­ی انار شود که در نتیجه منجر به کاهش بازارپسندی می شود.

مناسب ترین زمان روز برای آبیاری درختان انار:

یکی از مواردی که باید به آن توجه کرد زمان آبیاری در طول روز است و این امر باید با توجه به شناخت ویژگی های درخت انجام شود.در مورد درختان انار نیز باید توجه داشت که بهتر است در اوایل ساعاتی از روز و در صورت امکان صبح، و از آبیاری درختان انار در پایان روز و در شب خودداری کنید.

زیرا آبیاری در پایان روز و شب می تواند باعث افزایش بیماری های قارچی و بیماری های شاخ و برگی درختان انار شود، زیرا آبیاری در عصر رطوبت مورد نیاز قارچ های بیماری زا درخت انار را تامین می کند.

آبیاری کاربردی درخت انار

روش های مختلف آبیاری درختان انار:

روش های آبیاری درختان میوه و به خصوص درختان انار به دو روش کلی آبیاری سنتی و آبیاری نوین دسته بندی می شوند که هر دسته شامل چندین روش می باشد که به اختصار به شرح آنها می پردازیم.

1.روش آبیاری غرقابی سنتی (کورتی)

با این روش کل باغ غرقاب می شود زیرا درختان در کرت ها کاشته می شوند، طول این کرت ها بستگی به بافت خاکی دارد که باغ روی آن ساخته شده است، هر چه بافت خاک سبکتر باشد، کرت ها کوتاهتر می شود. و طول کرت ها با خاک های سنگین بیشتر می شود و سپس آب به درون این کرتها می ریزد.

میزان آب مصرفی این روش بسیار زیاد است و با توجه به بحران کم آبی روش مناسبی نیست، از طرفی باعث افزایش رشد علف های هرز در مزرعه و همچنین به دلیل تماس مستقیم طوقه با آب، احتمال ابتلا درخت انار به بیماری های قارچی ریشه و طوقه افزایش می یابد.

2. روش آبیاری سنتی جوی و پشته:

باید گفت که مصرف آب با این روش کمتر از روش غرقابی است، زیرا با این روش درختان روی پشته رشد می کنند و آب درون جوی جریان دارد و آبیاری به دو صورت ردیفی و فرعی انجام می شود. آبیاری بسته به وسعت باغ انجام میشود.

3. آبیاری نوین قطره ای:

امروزه به دلیل چالش های آبی بسیاری از باغداران به روش آبیاری قطره ای روی آورده اند که به صورت سطحی و زیر سطحی انجام می شود، اگرچه هزینه اولیه اجرای این سیستم می تواند زیاد باشد، اما در مقایسه با مزایایی که دارد و کاهش هزینه های باغبانی در آینده، این هزینه را می توان نادیده گرفت.

روش آبیاری قطره ای مزایای زیادی دارد که از آن جمله می توان به کاهش میزان آب مصرفی، کاهش سرعت رشد علف های هرز، افزایش عملکرد درختان انار در واحد سطح، توزیع یکنواخت آب در سطح باغ، کاهش تاج پوشش و بیماری های ناشی از خاک، بیماری های ناشی از کمبود آب در پای درخت اشاره کرد. و در نهایت این روش آبیاری با فشار کم آب نیز قابل اجرا است.