روش های کاشت نهال گیلاس

روش های کاشت نهال گیلاس

روش های کاشت نهال گیلاس:

به طور کلی در مناطقی که زمستان های معتدل دارند، درخت گیلاس به خوبی رشد می کند پس از کاشت درختان گیلاس در بهار و پس از دوره سرد زمستان گل می دهند. با توجه به اینکه ایران یکی از مناطق اصلی تولید این محصول است، کشت درختان گیلاس در بسیاری از نقاط کشور همواره مورد توجه بوده است.

انواع روش های کاشت گیلاس:

کاشت درخت گیلاس به سه روش ممکن است. کاشت درخت با استفاده از بذر گیلاس یکی از این روش ها است و روش دوم کاشت درخت گیلاس قلمه زنی است و روش سوم، پیوند گیلاس می باشد. هر کدام از این روش ها دارای مزایا و معایبی هستند که باید بر اساس انتظارات و شرایط خود انتخاب کنید.

در کاشت نهال گیلاس با بذر، بهتر است کاشت را از آبان ماه شروع کنید و برای جوانه زنی بهتر در فصل زمستان آنها را در فضای بیرون بگذارید تا نیاز سرمایی آنها برطرف شود.

برای تکثیر از طریق قلمه می توانید از قلمه های چوبی یا نیمه چوبی استفاده کنید.

در تکثیر پیوند، بهترین روش پیوند روی آلبالو تلخ است.

نحوه کاشت درخت گیلاس:

برای کاشت نهال گیلاس;. در وهله اول باید شرایط محیطی مناسب را فراهم کرد.اولین قدم در کاشت نهال گیلاس انتخاب محل مناسب برای کاشت است. همچنین لازم است خاک در منطقه ای که مواد غذایی در دسترس است آزمایش شود. به همین دلیل تامین آن در صورت کمبود مواد مغذی ضروری است. پس از آن، زهکشی مناسب موضوعی است که باید مورد توجه قرار گیرد. دریافت نور کافی نیز به رشد گیاهان شما کمک می کند. بنابراین وضعیت منطقه از نظر روشنایی نیز باید در نظر گرفته شود.

فاصله ی کاشت درخت گیلاس:

از آنجایی که درختان گیلاس نیاز به نوردهی مناسب و فضای کافی برای رشد دارند، ایجاد فاصله مناسب برای رفع این نیازهای گیاه ضروری است. برای درختان کوچک، کاشت درختان گیلاس در فاصله 4 متری قابل قبول است. اما با درختان بالغ فاصله 30 تا 40 متری معادل 9 تا 12 متر لازم است تا درخت از نور و هوای اطراف خود بهره مند شود.

بهترین فصل برای کاشت نهال گیلاس چه فصلی است؟

یکی از مهمترین نکات در فرآیند کاشت نهال گیلاس زمان و فصل مناسب برای کاشت آنهاست.زمان کاشت نهال به عوامل زیادی از جمله سن نهال، نوع نهال، سلامت ریشه و ... بستگی دارد. با این حال، بسیاری از مردم معتقدند که پاییز بهترین زمان برای کاشت گیلاس است. با توجه به اینکه درختان گیلاس جزو درختان مستعد کم آبی محسوب می شوند، کاشت نهال در فصل بهار توصیه نمی شود. اگر کاشت در پاییز انجام شود، ریشه ها به خوبی رشد می کنند و می توانند مقاومت کافی در برابر سرمای زمستان داشته باشند.

آیا امکان کاشت و رشد درختان گیلاس در باغچه وجود دارد؟

درختان گیلاس کوچک فرصت کاشت در باغ را فراهم می کنند. این درختان به فاصله حدود 4 متر از هر طرف نیاز دارند. بنابراین، آنها را می توان در باغچه پرورش داد. بهترین راه برای کاشت و رشد گیلاس در باغچه، استفاده از قلمه است.

روش های کاشت نهال گیلاس

آفات و بیماری های درخت گیلاس:

شاید مهمترین نکته در کاشت درختان مراقبت از آنها در برابر بیماری ها و آفات مختلف باشد. عدم مراقبت از درخت می تواند صدمات جبران ناپذیری به آن وارد کند. هنگام کاشت درختان گیلاس، این حشرات و بیماری ها باید تحت نظر باشند.

آفات اصلی پس از کاشت درخت گیلاس شته ها هستند که به طور مستقیم به میوه حمله می کنند و کیفیت محصول را به شدت تحت تاثیر قرار می دهند. کرم سر بزرگ نیز یکی از آفات درختان گیلاس است که اغلب در زمان خشکسالی و کمبود آب به درختان حمله می کند. بیماری های قارچی و باکتریایی نیز می توانند مشکلاتی را برای درختان گیلاس ایجاد کنند. بنابراین هرس به موقع و مراقبت خوب از درخت می تواند آن را در برابر حشرات و بیماری ها محافظت کند.

خاک مناسب برای کاشت و پرورش نهال گیلاس:

خاک مناسب یکی از شرایط اصلی رشد گیاهان و به خصوص درختان گیلاس است. محیط توصیه شده برای کاشت گیلاس یک محیط قلیایی است. جالب ترین نکته در مورد کاشت درختان گیلاس این است که این درختان ریشه عمیقی ندارند و با تهیه خاک مناسب در عمق 1.5 متری می توان این درختان را کاشت. از آنجایی که مشکل زهکشی خاک برای کاشت گیلاس بسیار مهم است، بهتر است برای کشت آن از خاک لومی شنی استفاده شود.

نحوه آبیاری پس از کاشت درختان گیلاس:

آبیاری درختان گیلاس: آبیاری در هر مرحله از رشد متفاوت است.این تفاوت با توجه به میزان آب و همچنین فصل آبیاری درختان مشخص خواهد شد.

در سال اول زندگی کاشت نهال گیلاس به طور متوسط هر دو هفته یک بار و در فصل گرم هفته یک بار آبیاری لازم است.

پس از آن در سایر مراحل رشد در فصل گرم سال باید ماهی دو بار آبیاری شود.

به طور کلی درخت گیلاس یکی از مقاوم ترین درختان به خشکی محسوب می شود. اما لازم است هر چند وقت یکبار به آن آبیاری شود تا کیفیت محصول پایین نیاید.

نحوه قلمه زدن درخت گیلاس:

قلمه زدن یکی از راه های مهم تکثیر درخت گیلاس محسوب می شود. در این روش ابتدا لازم است بستر خاک مناسب تهیه شود. پس از آن، قلمه انتخاب می شود. بهتر است قلمه ها را از شاخه های جوانتر انتخاب کنید، چون این نوع قلمه ها معمولا شانس بیشتری برای ریشه زایی دارند.

بنابراین، وضعیت سلامت قلمه، یکی از قوانین دیگر برای انتخاب قلمه است. پس از ایجاد قلمه و کاشت درخت گیلاس، باید صبر کنید تا ریشه ها به حدود 4 سانتی متر برسد و آنها را پیوند بزنید.

نحوه کود دهی درختان گیلاس و بهترین کودهای شیمیایی و حیوانی:

کود درختی گیلاس بسته به مرحله رشد گیاه می تواند متفاوت باشد.به عنوان مثال در سال اول کاشت نهال گیلاس برای افزایش رشد استفاده از کودهای نیتروژن توصیه می شود. وقتی درخت به فصل باردهی رسید می توان از کود کامل برای افزایش رشد آن استفاده کرد. کود حیوانی پوسیده نیز می تواند در روند رشد این درختان موثر باشد.

اما مهم ترین نکته، میزان کود و نوع کود است که باید توسط گیاهپزشک تعیین شود و استفاده از کودهای غیرمجاز در هنگام کاشت درختان گیلاس می تواند مشکلاتی را ایجاد کند.

نحوه ی هرس درخت گیلاس:

هرس به عنوان یکی از مهمترین بخش های مراقبت از آنها پس از کاشت گیلاس شناخته می شود. هرس درختان به موقع می تواند به رشد بهتر آنها کمک کند. هرس معمولا به سه نوع هرس فرم دهی، هرس باردهی و برش مناسب تقسیم می شود.

بهترین زمان برای هرس درختان، معمولا فصل زمستان است.

اما برای هرس درختان گیلاس بهتر است در اواخر تابستان انجام شود تا از بیماری های قارچی و باکتریایی جلوگیری شود. برای شکل دهی درختان گیلاس، بهتر است آنها را در اوایل بهار قطع هرس کنید. هرس درخت گیلاس، شبیه هرس درخت سیب است.

خواص و ویتامین های درخت گیلاس:

میوه ی درخت گیلاس یک آنتی اکسیدان قوی است که می تواند نقش موثری در پیشگیری از سرطان داشته باشد. این میوه خوشمزه حاوی مقدار زیادی پتاسیم و ویتامین C است. میوه گیلاس می تواند تاثیر مثبتی در درمان بی خوابی داشته باشد و به عنوان یک آرام بخش طبیعی عمل کند. کاهش خطر بیماری های قلبی، کمک به بهبود عملکرد حافظه، اثرات درمانی در درمان گواتر و.... همگی از خواص این میوه شگفت انگیز است.

روش های کاشت نهال گیلاس

سخن پایانی:

با توجه به خواص و طعم عالی این میوه و همچنین سازگاری آن با آب و هوای ایران، کشت نهال گیلاس در بسیاری از نقاط کشور مشاهده شده است. کاشت درخت گیلاس به عنوان یکی از رایج ترین روش های پرورش شناخته می شود.مراقبت صحیح از درخت در برابر حشرات و بیماری ها می تواند مدت زمان انتظار باردهی را کاهش دهد.