علائم کم آبی درختان انگور

علائم کم آبی درختان انگور

علائم کم آبی درختان انگور:

انگور از جمله گیاهانی با مقاومت و سازگاری خوب در برابر تنش های آبی و خشکی است که البته تنوع و رقم انگور، نوع خاک، آب و هوا و شرایط اقلیمی، بارندگی و سن درختان از جمله پارامترهای موثر در حجم آب و زمان آبیاری است. از آنجایی که انگور به شوری آب بسیار حساس است، مقادیر زیاد املاح و عناصر آب می تواند باعث مسمومیت گیاهان و کاهش عملکرد و سرعت رشد آنها شود.

بسیاری از پارامترها می توانند به طور موثری باروری و محصول دهی انگور را تضعیف و کاهش دهند و تامین به موقع آب مورد نیاز درخت و روش های آبیاری از مهم ترین عوامل تعیین کننده سلامت و بهره وری انگور است. اگر اصول آبیاری با توجه به نوع آب و هوا و نیاز درخت به آبی رعایت نشود، تنش آبی می تواند منجر به میوه های ریز، محصول دهی کم یا تاخیر در عملکرد تاک شود.

اما مهم ترین نشانه های کم آبی که در برگ های اولیه درخت انگور ظاهر می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• صاف شدن برگها

• کاهش زاویه محور بین تیغه و دمبرگ

• کاهش راندمان برگ

• توقف رشد برگ ها و شاخه ها

• تیره رنگ شدن برگ ها

• شاخه های بسیار خشک

• ریزش برگها و نابودی آنها

علایم کم‌آبی در مراحل بحرانی نیاز درختان انگور:

1.مرحله گلدهی و رشد جوانه:

مرحله اول رشد تاک و مو، مرحله رشد جوانه گل و گلدهی است که در این مرحله رشد رویشی شدید است، طوقه درختچه در این دوره تشکیل می شود و رشد و تعداد گل آذین و حبه ها نیز افزایش می یابد. گلها تحت تأثیر روشهای آبیاری و تأمین آب نادیده گرفته می شوند. نیاز به آب رشد این موارد را مختل می کند.

2.مرحله قبل از گلدهی و تشکیل میوه:

مهمترین فرآیند در رشد انگور زمانی است که شروع به گلدهی و تشکیل میوه می کند.عدم آبیاری مناسب می تواند منجر به توقف رشد میوه و در نهایت حبه ها کوچک می شوند.

3. پس از لقاح و تشکیل میوه:

معمولاً پس از دوره گلدهی با رشد سریع تاج و کاهش رطوبت سطح خاک و افزایش دما، نیاز آبیاری تاک ها افزایش می یابد و شاخه ها به گسترش خود ادامه می دهند. رشد اولیه حبه ها به آبیاری منظم بستگی دارد. در صورت عدم توجه به آبیاری، فاصله زمانی بین آبیاری زیاد است و آبیاری در زمانی که میوه ها رنگ می گیرند، نامناسب است، از میزان محصول کاسته می شود و از گستردگی تاج کاسته می شود.

علائم کم آبی درختان انگور

4.رنگ گیری تا مرحله برداشت:

در مرحله رسیدن انگور، درخت بیشترین مقاومت را در برابر کم آبی دارد، اما اگر کم آبی ادامه یابد، برگ های بزرگتر پژمرده شده و می ریزند.

5.مرحله پس از برداشت:

یکی از مراحل کلیدی تاک پس از برداشت است. هدف آبیاری فقط در مرحله بلوغ گل و میوه و مرحله کوددهی آنها نیست. انگورها در مناطق کم آب و مناطق گرمسیری وجود دارند، و آنها را به آبیاری فوری پس از برداشت برای جمع آوری کربوهیدرات تا حد ممکن نیاز دارند.کربوهیدرات ها برای سلامتی و افزایش توانایی درخت در تولید میوه در سال بعد ضروری هستند.

نیاز آبی انگور در چهار فصل:

1. فصل بهار:

البته فصل بهار فصل رشد برگ ها و شکوفه دادن درختان انگور است و باید به طور منظم آبیاری شود. در این فصل به دلیل بارندگی بیشتر بهاره و دمای متعادل باید هر 15-10 روز یکبار نیاز آبی درختان تامین شود و خاک تا عمق 30 سانتی متری مرطوب شود.

2. فصل تابستان:

در تابستان به دلیل افزایش دما، کاهش بارندگی و افزایش تبخیر رطوبت خاک، انگور به آب بیشتری نیاز دارد، باید هفته ای یک بار آبیاری شود تا میوه ها به طور معمول بالغ و کامل شوند. در این فصل در صورت بالغ بودن انگورها باید خاک را تا عمق 1-1.5 متری مرطوب کرد.

3. فصل پاييز:

به طور معمول، آبیاری پس از برداشت در پاییز کاهش می یابد، به طوری که انگورها هر دو هفته یکبار و سپس هر چهار هفته یکبار نیاز به آبیاری دارند. با ریزش برگ های درخت و شروع زمان خواب و ریزش همه برگ ها، دیگر نیازی به آبیاری منظم نیست و نیاز آبی کم درخت به طور طبیعی از طریق بارندگی و آب های سطحی تامین می شود.

4. فصل زمستان:

انگور در زمستان نیازی به آبیاری ندارد و در حالت خواب قرار دارد و به دلیل دمای زیر صفر و سردی هوا تنها آبیاری زمستانه و یخ آب در بهمن ماه می تواند به از بین بردن بیماری ها و آفات موجود در خاک کمک کند.به این ترتیب به دلیل دمای زیر صفر، آب پای درخت یخ می زند و آفات موجود در خاک به دلیل عدم تنفس مناسب، به صورت طبیعی و راحت و بدون سم پاشی از بین می رود.

عوامل موثر بر نیاز آبی انگور:

1. نژاد و رقم نهال انگور:

از آنجایی که انگور انواع و اقسام مختلفی دارد و هر رقم دارای ویژگی ها و مقاومت در برابر تنش آبی متفاوت است، گونه های گرمسیری و سردسیری نیاز آبی متفاوتی دارند.

2. نوع خاک:

نوع خاک نیز بر میزان و نحوه آبیاری انگور تأثیر می گذارد، انگور باید در خاک هایی با ماسه زیاد و ماسه سبک کشت شود، زیرا در این خاک ها آب به راحتی نفوذ می کند و سریعتر به ریشه می رسد و آب در خاک جمع نمی شود. در این خاک ها از ظهور قارچ ها و عوامل بیماری زا نیز جلوگیری می شود.

علائم کم آبی درختان انگور

3. شرایط اقلیمی و آب و هوایی:

شرایط اقلیمی و نوع آب و هوا تأثیر زیادی در آبیاری انگور دارد، در مناطق گرمسیری درختان به دلیل کمبود ذخایر آب و بارندگی به آبیاری بیشتری نیاز دارند، از سوی دیگر در مناطق سردسیری با بارندگی زیاد و افزایش آب های سطحی و زیرزمینی، درختان به آب کمی نیاز دارند.

سخن پایانی:

در نهایت باید به این نکته اشاره کنیم که اگرچه انگور در برابر کم آبی بسیار مقاوم است، اما نیاز آبی آنها بر اساس نوع رقم، تغذیه، شرایط اقلیمی و نوع خاک باغ متفاوت است. با این حال، دانش و آگاهی بالای باغدار در مورد زمان بندی صحیح آبیاری و روش های آن می تواند سود باغدار را از طریق عملکرد بالا و بهبود کیفیت محصول تضمین کند.