مناطق مناسب کاشت نهال گردو در ایران

مناطق مناسب کاشت نهال گردو در ایران

مناطق مناسب کاشت نهال گردو در ایران:

از درختان با ارزشی که در ایران می روید می توان به درخت گردو پربار و سرزنده اشاره کرد.در مورد منشأ این درخت زیبا و کهنسال نظرات مختلفی وجود دارد.درخت گردو از هزاران سال پیش در نقاط مختلف جهان از جمله آسیا، اروپا و آمریکا وجود داشته و میوه ها و چوب آن توسط انسان ها و حتی حیوانات مختلف استفاده می شده است.

یکی از ویژگی هایی که در کاشت هر درختی باید به آن توجه کرد میزان باردهی درخت کشت شده است، این در واقع میزان سود باغ را مشخص می کند، بنابراین این موضوع بسیار مهم است، اما نباید فراموش کنید همه چیز می تواند از منطقه ای به منطقه دیگر متفاوت باشد، بنابراین در این مقاله نگاهی دقیق تر به مناطق کشت گردو در کشور خواهیم داشت.

باردهی درختان گردو:

درخت گردو ارقام و گونه های مختلفی دارد و هر باغبانی باید با توجه به شرایط و هدف کاشت درخت، رقم مناسبی را انتخاب کرده و سپس به کشت آن بپردازد، اما یکی از مهمترین معیارهای انتخاب رقم، عملکرد آن است که یکی از پارامترهای مهم و تاثیرگذار برای سودآوری آتی باغات گردو خواهد بود.

به طور کلی حدود پنج تا هفت سال طول می کشد تا درخت گردو از تاریخ کشت شروع به باردهی کند و در سن 10 تا 20 سالگی به حداکثر بازدهی خود می رسد و می توان گفت هر درخت گردو به طور متوسط 25 تا 50 کیلوگرم خروجی سالانه میوه دارد، اما این میزان تولید سالانه کم و بیش تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد .

عوامل موثر بر باردهی درختان گردو:

عملکرد گونه های مختلف درختان از جمله درختان گردو تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد و عملکرد درخت گردو ممکن است کمتر یا بیشتر از میانگین آن باشد که این بستگی به فراهم کردن شرایط مناسب و عوامل کنترلی مؤثر بر عملکرد و باردهی دارد. عوامل شامل ارقام مناسب، بافت خاک، تغذیه صحیح و اصولی، آبیاری منظم و برنامه ریزی شده و شرایط آب و هوایی می باشد.

بنابراین برای افزایش بهره وری باید نیازهای اساسی گردو را شناخت و با تامین این نیازها و ایجاد شرایط بهینه برای دستیابی به بهترین و مطلوب ترین بهره وری درختان گردو که یکی از شرایط و عوامل مهم است اقدام کرد. شرایط آب و هوایی مساعد برای رشد درختان گردو یکی از شرایط و عوامل مهم و تاثیرگذار بر میزان باردهی می باشد که در این مقاله مورد بررسی قرار خواهیم داد.

مناطق مناسب کاشت نهال گردو در ایران

شرایط اقلیمی مورد نیاز برای رشد درختان گردو:

قبل از معرفی مناطقی که بیشترین عملکرد را برای کاشت گردو دارند، ابتدا باید شرایط آب و هوایی مناسب برای کاشت این درخت را بشناسیم تا بتوانیم مناطق کاشت گردو را بر اساس شرایط آب و هوایی مساعد انتخاب کنیم. برای کاشت این درخت مناطق گردو خیز ایران را معرفی می کنیم، بنابراین ابتدا نیازهای اولیه اقلیمی درختان گردو را بررسی می کنیم.

1. نیاز سرمایی:

یکی از نیازهای اساسی و بسیار مهم درختان مختلف نیاز به سرما برای شکستن خواب جوانه است یعنی تعداد ساعاتی که یک درخت در فصل بهار در دمای 7- درجه سانتیگراد در فصل زمستان به شکوفه دادن نیاز دارد و جوانه ها را می شکند. درختان دیگر، برای شکوفه دادن در بهار به تعداد ساعات دمای مشخصی نیاز دارند، گونه های مختلف آن متفاوت است، اما به طور کلی درختان گردو به دمای منفی هفت درجه برای 500 تا 1500 ساعت نیاز دارند.

2. آستانه تحمل سرما و گرما درخت گردو:

برای کاشت هر درختی باید به این نکته توجه داشت که حداقل دما در زمستان و حداکثر دمایی که درخت می تواند در تابستان گرم تحمل کند چند درجه سانتیگراد خواهد بود و بر اساس شرایط موجود در منطقه مورد نظر اقدام به خرید نهال و احداث باغ کنید. زیرا اگر حداکثر و حداقل دماهایی را که درخت میوه ای مانند گردو می تواند بدون آسیب تحمل کند در نظر نگیرید، درخت ممکن است آسیب ببیند و عملکرد آن تحت تاثیر قرار گیرد و به شدت کاهش می یابد.

3. سرمای دیررس بهاره:

یکی از عوامل محدود کننده کشت نهال گردو در مناطق مختلف کشور سرمای دیررس بهاره است که ممکن است باعث آسیب به گل های درخت گردو و کاهش عملکرد شود، بنابراین با شرایط آب و هوایی منطقه مورد نظر خود آشنا شوید تا بتوانید با موفقیت نسبت به خرید نهال گردو اقدام کنید و احداث باغتان با موفقیت روبرو شود.

4. ارتفاع درخت گردو از سطح دریا:

یکی دیگر از عواملی که در شرایط محیطی تاثیر زیادی بر بهره وری درخت گردو دارد، ارتفاع منطقه کاشت درخت گردو است، لازم است باغداران بدانند که درختان گردو آنها قابلیت رشد در چه محدوده ارتفاعی را دارد که بتواند رشد بهینه با حداکثر بهره وری را داشته باشد.

نهالستان های معتبر تقریباً این مشکل را برای باغداران حل کرده اند و انواع مختلف گردو را تولید می کنند که می توان در ارتفاعات مختلف کاشت کرد، اما به طور کلی درختان گردو را می توان در ارتفاع 200 متری تا 3000 متری از سطح دریا پرورش داد.

مناطق مناسب کاشت نهال گردو در ایران

5. مناطق مناسب برای کشت درخت گردو در ایران:

به طور کلی گردو یکی از گونه های درختی بومی مناطق سردسیر کوهستانی است که سرما عامل محدود کننده ای در کشت این درخت نخواهد بود و می توان گفت گردو درختی است که ذاتا سرما دوست است از این رو به نظر می رسد کشت درخت گردو در مناطق کوهستانی و سرد سیر که دارای ارتفاع زیادی از سطح دریا هستند مقرون به صرفه است و بیشترین محصول در این مناطق است.

به طور کلی، استان‌های مرتفعی مانند: همدان، کردستان، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، فارس، لرستان، قزوین و زنجان و همچنین مناطق فلاتی استان‌های کرمان و خراسان از مراکز مهم تولید گردو در ایران محسوب می‌شوند.

آیا کشت گردو در سایر نقاط ایران از نظر اقتصادی منطقی است؟

خوشبختانه امروزه با پیشرفت های علمی در زمینه تولید نهال و وجود نهالستان های معتبر و خوش نام در سراسر کشور، امکان کشت اقتصادی گردو در سایر نقاط کشور و سایر استان ها میسر شده است. می توان گفت برخلاف گذشته شرایط آب و هوایی نمی تواند عامل محدود کننده ای برای پرورش گونه های درختی ارزشمندی مانند درخت گردو در کشور باشد.

سخن پایانی:

درختان گردو یکی از با ارزش ترین و پرسودترین گونه های درختی است و باغداران زیادی در سراسر کشور می خواهند در منطقه خود باغ گردو احداث کنند تا بتوانند از میوه های بی نظیر و سود فراوان این میوه با ارزش یا خشکبارآن بهره ببرند و حداکثر بهره وری را به دست آورند. بنابراین یکی از مراحل مهم برای راه اندازی موفق باغ گردو، انتخاب نهالستانی است که در زمینه فروش نهال گردو فعالیت می کند که برای سودآوری باغ بسیار مهم است.