میانگین بارندگی در احداث باغ دیم

میانگین بارندگی در احداث باغ دیم

میانگین بارندگی در احداث باغات دیم:

به طور کلی باغداران می توانند در مناطقی که میانگین بارندگی سالانه آنها بیشتر از 250 تا 350 میلی متر تعیین شده است باغ دیم بسازند، بنابراین ابتدا باغداران مناطق، شهرها و استان های مختلف باید میانگین بارندگی سال های اخیر را بررسی کنند. اگر میانگین بارندگی در سالهای متوالی کمتر از 250 میلی متر باشد، باید ایده ساخت باغ دیم را کنار بگذارند.

حال ممکن است کسی بپرسد که چرا باید دو رقم 250 تا 350 میلی متر را برای این میانگین بارندگی در نظر بگیریم؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که میانگین بارندگی در مناطق مختلف متفاوت است اما میزان گرما و تبخیر در هر شهر با توجه به شرایط آب و هوایی نیز متفاوت است به عنوان مثال در یک شهر سرد میزان گرما و تبخیر نسبتا کم است. دمای تابستان پایین است و میانگین بارندگی 250 میلی متر کافی است.

در شهرهایی که تابستان‌های گرم دارند، به‌ویژه در فصل باردهی، گرما و رطوبت بیشتر حفظ می‌شود و درختان به ذخیره آب بیشتری نیاز دارند، بنابراین حداقل میانگین بارندگی در این شهرها باید بالای 350 میلی‌متر باشد.

انواع درختان برای کاشت دیم:

اولین چیزی که در مورد نیاز آبی باغ دیم خود باید به خاطر بسپارید این است که درختان مثمر یا غیر مثمری را انتخاب کنید که به آب بسیار کمی نیاز دارند. از آنجایی که آبیاری دستی وجود ندارد، بسیار مهم است که ابتدا این موضوع را درک کنید که نمی توان هر درخت میوه ای را به صورت دیم کاشت.برای مثال درختان گردو معمولاً به دلیل نیاز به آب زیاد به صورت دیمی انجام نمی شود، اما درختانی مانند انگور، زیتون، بادام و انجیر در بسیاری از مناطق کشور کاشت دیم می شوند.

کاشت دیم در استان های گرم و خشک:

گزارش های هواشناسی نشان می دهد که در 60 سال منتهی به 2010، استان های زیر میانگین بارندگی سالانه کمتر از 250 میلی متر داشته اند و در حال حاضر حتی با بحران آبیاری باغ های آبی مواجه هستند:

یزد، کرمان، سمنان، زاهدان، قم، بیرجند، بندرعباس، اهواز و برخی از شهرهای استان تهران مانند بخش مهرآباد شهرها و استان‌هایی هستند که میانگین بارندگی در آنها در 60 سال کمتر از 250 میلی‌متر است. این شهرها اغلب آب دارند و هوا در تابستان نیز بسیار گرم است، بنابراین ساختن باغ های دیم در این شهرها و استان ها کار بسیار اشتباهی است.البته برخی از این شهرها و روستاهای استان‌های کوهپایه‌ای مانند برخی از روستاهای استان یزد در دامنه‌های زاگرس در گذشته و اخیراً دارای باغ‌های دیم بوده‌اند. کاهش شدید بارندگی طی سالیان متمادی بر این مناطق نیز تاثیر گذاشته و احداث باغات دیم در شهرها غیر قابل توجیه است.

کاشت درختان دیم با بارندگی متوسط:

مشهد، بجنورد، کرج، بوشهر، تهران، منطقه ژئوفیزیک، شهر کرد، شیراز، اراک، همدان، ارومیه، زنجان، قزوین، تبریز، اردبیل و کردستان میانگین بارندگی آنها بین 250 تا 350 میلی‌متر است. باغداران می توانند با رعایت شرایط مهم زیر اقدام به احداث باغات دیم نمایند:

ارقام با نیاز آبی کم:

هنگام خرید نهال باید به انتخاب ارقامی که به کمترین آب نیاز دارند و مقاوم به خشکی هستند توجه داشت، به عنوان مثال در بین ارقام بادام، آذرخوشه ای یکی از مقاوم ترین و پرمحصول ترین انواع بادام است. می توان از آن برای ایجاد باغ دیم در این مناطق استفاده کرد.

احداث باغ در زمین شیب دار:

نهال ها را در محل شیبدار بکارید تا آب باران از بالا به پایین جریان داشته باشد و بیشترین آب باران را جمع آوری کند.

میانگین بارندگی در احداث باغ دیم

راه اندازی سیستم جمع آوری آب باران:

باغداران می توانند با مشاوران فروش نهالستان مشورت کنند تا در باغ های بادام خشک خود سیستمی بسازند تا آب باران بیشتری را جمع آوری و ذخیره کنند تا از آن استفاده بیشتری کنند.

مالچ پاشی:

مالچ پاشی روی خاک باغ دیم یا حداقل خاک اطراف هر درخت، از تبخیر بیش از حد آب باران در فصول بدون بارندگی جلوگیری می کند و نیاز درختان به آب را کاهش می دهد.

استفاده از مواد آلی یا کودهای آلی:

هنگام آماده سازی خاک برای نهال باغ دیم از مواد آلی یا کود حیوانی به خوبی پوسیده شده استفاده کنید، این مواد آلی آب بیشتری را جذب و ذخیره می کنند و از تنش آبی در خاک و درختان جلوگیری می کنند.

آبیاری درختان در مواقع لزوم:

با توجه به اینکه ممکن است در طول سال شاهد کاهش بارندگی در این شهرها باشید، بهتر است بارندگی سالیانه در این شهرها را هر ساله رصد کنید، در صورت کاهش شدید بارندگی، باغداران باید با مشاوران و کارشناسان در خصوص کاهش بارندگی در یک دوره ی خاص اقدام به آبیاری دستی باغ دیم کنند.

کاشت درختان دیم در مناطقی با بارندگی بالا:

شهرها و استان هایی هستند که میانگین بارندگی سالانه آنها بیش از 350 میلی متر است و باغداران دیم کار در این شهرها دغدغه ای برای تامین آب مورد نیاز درختان ندارند، مانند تهران، کرمانشاه، سنندج، خرم آباد، گرگان، ایلام، ساری، یاسوج و رشت همگی شهرهایی با میانگین بارندگی بالا هستند که باغداران می توانند با خیال راحت در آن باغ های دیم بسازند.

در ساخت باغ های دیم در این شهرها، نکته ی بسیار مهمی وجود دارد که به دلیل بارندگی زیاد، نمی توان از اهمیت اصول ساخت باغ های دیم مانند سیستم های جمع آوری و ذخیره آب، بارندگی و ... چشم پوشی کرد. اگر بارندگی در طول سال به طور ناگهانی کاهش یابد باید آبیاری دستی انجام شود.

درختان از زمان استقرار به هر میزان و فراوانی آبیاری عادت دارند و هر گونه تغییر در دفعات و میزان آبیاری برای آنها استرس محسوب می شود، بنابراین با وجود اینکه میزان بارندگی در این مناطق کمتر از 350 میلی متر نیست.

اهمیت پذیرش مشاوره در احداث باغات دیم:

در گذشته پیشرفت در باغبانی مبتنی بر تجربه باغداران و کشاورزان در به اشتراک گذاشتن تجربیات درست و نادرست بود، در باغ های دیم هم همینطور است، با این تفاوت که بر خلاف افکار عمومی، حساسیت ساخت باغ های دیم از حساسیت بیشتری نسبت به باغات آبی برخوردار است.

در باغات دیم تنش خشکی به دلیل عدم آبیاری درختان به وجود می آید و در صورت ناکافی بودن دانش مدیریتی باغات دیم ممکن است درختان دچار بیماری ها و آفات حشرات شده و نسبت به سرمای زمستان و بهار حساس شوند و خسارت بیشتری به باغداران وارد می کند.

از این رو برای ساخت باغ بارانی اصول منحصر به فردی وجود دارد و باغداران باید از کمک مشاوران و کارشناسان از زمان ساخت باغ تا مدیریت باغ در طول سالیان متمادی بهره ببرند تا احتمال اشتباه و خطا و ایجاد حساسیت درخت تا حد زیادی کاهش یابد.

میانگین بارندگی در احداث باغ دیم

سخن پایانی:

احداث باغ دیم عمدتاً به میانگین بارندگی سالانه بالا و انتخاب گونه های مناسب و آب بستگی دارد و با توجه به حساسیت باغات دیم نسبت به باغات آبی بهترین کار این است، از راهنمایی یک کارشناس ماهر بهره ببرید.