نکات ضروری آبیاری نهال پالونیا

تیتر مقاله

نکات ضروری آبیاری نهال پالونیا:

کاشت و پرورش نهال پالونیا همانند همه محصولات کشاورزی به آب بستگی دارد و پالونیا و یا هر محصول کشاورزی دیگر باید بر اساس نیاز خود آبیاری شود تا از تنش خشکسالی یا سیلابی جلوگیری شود و با توجه به اهمیت آب و کمبود آن در کشور، انتخاب محصولاتی که به آب کمتری نیاز دارند، لازم است کشت شوند، در حالی که از روش‌های نوین آبیاری هم برای کاهش مصرف آب نیز باید استفاده کرد.

شناسه ی درخت پالونیا:

درخت پالونیا در چین و ژاپن به عنوان درخت پولساز شناخته می شود. در کشورهای دیگر به درخت ملکه یا پرنسس و در ایران به درخت نوروز نیز معروف است. این درخت که خاستگاه آن چین و ژاپن است دارای 17 گونه است که برخی از آنها سرمای شدید مانند -37 درجه سانتیگراد را تحمل می کنند.

این درخت درآمدزا را می توان برای تولید چوب از دشت های کم ارتفاع تا زمین های مرتفع کشت کرد و طول عمر آن تقریباً 300 سال است و در این مدت ارتفاع آن به 10 تا 25 متر می رسد و برگ های قلبی شکل و پهن تولید می کند که این برگ ها در تولید خوراک دام و کود استفاده می شود.

تأثیر بارندگی در آبیاری درختان پالونیا:

آبیاری درختان پالونیا ارتباط مستقیمی با میزان بارندگی منطقه دارد در مناطقی که بارندگی زیاد است میزان و دفعات آبیاری کاهش می یابد به طوری که در مناطقی که میانگین بارندگی سالانه آنها بیش از 100 میلی لیتر است نیازی به آبیاری نیست. اگر از این مقدار کمتر باشد آبیاری لازم است، یعنی به ازای هر 10 میلی لیتر بارندگی، درخت باید با 10 لیتر آب آبیاری شود مثلاً اگر میانگین بارندگی در سال 50 میلی لیتر باشد، درخت به 50 لیتر آب نیاز دارد که در چندین بار آبیاری شود.

این درخت دارای بافت زیبا، رنگ روشن، عملکرد آکوستیکی خوب، مقاومت در برابر حرارت بالا، وزن سبک، قابلیت کنده کاری خوب و رنگ آمیزی آسان است، از این رو برای ساخت انواع وسایل چوبی مانند آلات موسیقی،تجهیزات ورزشی، مبلمان، وسایل تزیینی، سازه های هوایی و ... کاربرد فراوانی دارند.

تیتر مقاله

اثرات ایستابی آب بر درختان پالونیا:

این درخت نیز مانند سایر درختان به خاکی با زهکشی مناسب نیاز دارد و اگر در خاکی کاشته شود که سطح آب ایستابی (مرز بین نقطه اشباع و نقطه هوادهی) از 2 متر بیشتر باشد، ممکن است آب به مدت یک ماه در اطراف ریشه های آن محبوس بماند و در نتیجه در آب راکد، پوسیدگی ریشه خواهد داشت. بنابراین خاک با سطح آب بالا، بافت سنگین، شیب کم، لایه های سخت خاک نفوذ ناپذیر است و باید به میزان آبیاری و حجم آبیاری توجه کرد.

اثرات کم آبی و خشکسالی بر درختان پالونیا:

این درخت یکی از گونه های درختی است که به خشکی و کم آبی متحمل می شود، اما اگر به مدت طولانی دچار تنش خشکی شود، برگ های آن جمع شده و ریشه های آن به عمق خاک نفوذ می کند تا آب را از لایه های عمیق جذب کند که رشد مطلوب و مفیدی نخواهد داشت و رشد بسیار کندی خواهد داشت. بنابراین برای برداشت چوب مرغوب از آن باید آبیاری منظم با توجه به اقلیم و نوع خاک منطقه انجام شود.

مقدار آبیاری و روش آبیاری مناسب درخت پالونیا:

برای داشتن برنامه آبیاری منظم و استاندارد باید به روش آبیاری، سن درخت، بافت خاک و شرایط اقلیمی منطقه توجه شود. این درخت در سال اول کاشت نیاز به مراقبت و رسیدگی اولیه دارد، بنابراین نباید تحت تنش خشکی قرار گیرد، زیرا در صورت خشک بودن خاک، برگهای آن کلوخه شده و رشد و عملکرد آن کاهش می یابد، بنابراین توصیه می شود نهال یک ساله پالونیا به فاصله ی هر 6 روز یک بار، هر بار 10 لیتر آبیاری کنید.

به طور کلی درخت در هفته به 20 لیتر آب نیاز دارد که بهتر است این مقدار را بر 2.5 تقسیم کنیم که عدد حاصل نشان دهنده مقدار آبیاری است که باید در دو زمان مختلف در اختیار درخت قرار گیرد یا طبق آمار آب مورد نیاز سالانه 6-8 هزار متر مکعب است.

برای دستیابی به حداکثر راندمان و کاهش هزینه ها باید از جدیدترین روش های نوین آبیاری استفاده کرد، بنابراین با استفاده از سیستم آبیاری قطره ای می توان عملکرد خوبی از این درخت گرفت و حتی برای کاهش هزینه ها می توان آن را در مناطقی که بارندگی زیاد است کاشت که بدون نیاز به آب آبیاری باشد.

تیتر مقاله

استفاده از فاضلاب برای آبیاری پالونیا:

اخیرا طبق تحقیقات انجام شده در کشور از فاضلاب برای آبیاری نهال های پالونیا استفاده کردند و توانستند 500 هکتار زمین این درخت را با 20000 مترمکعب فاضلاب آبیاری کنند. این رویکرد مزایای بسیاری دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• از آنجایی که پالونیا (برخلاف سایر درختان میوه و سبزیجات) به منظور برداشت چوب رشد می‌کند، هیچ نگرانی سلامتی و بهداشتی با آبیاری آنها با فاضلاب وجود ندارد.

• آبیاری درخت با فاضلاب روشی بسیار مهم در مناطق خشک و نیمه خشک است که منابع آب شیرین محدود است.

• بر اساس تجزیه و تحلیل خاک، فاضلاب علاوه بر آب، 40 تا 70 درصد غذا و کود مورد نیاز درخت را تامین می کند و در نتیجه نیاز به کودهای شیمیایی کاهش می یابد.

• زراعت را با کمک آبیاری با فاضلاب می توان به سرعت در کشور توسعه داد که باعث احیا و تنفس جنگل های هیرکانی می شود.

سخن پایانی:

در سال‌های اخیر به دلیل شرایط نامناسب آبی و کاهش بارندگی در کشور، آبیاری یکی از چالش ‌برانگیزترین موضوعات در بخش کشاورزی به شمار می‌رود و به همین دلیل گیاهان با نیاز آبی کم باید با گیاهان با نیاز آبی بالا جایگزین شوند. از این رو درختان پالونیا انتخابی مناسب برای کشت در تمامی مناطق به ویژه مناطق خشک و نیمه خشک محسوب می شوند و کشت آنها در زمینه زراعت چوب تجارتی سودآور محسوب می شود.

توصیه می شود کشاورزان این مناطق برای خرید نهال های پالونیا به نهالستان های معتبر و واجد شرایط مراجعه کنند.از آنجایی که این درخت گونه ای عجیب و غریب است، مهندسین کشاورزی و مسئول فروش نهال آن باید نیازهای اکولوژیکی و توسعه ای آن مانند روش های آبیاری دقیق و کاربردی را بشناسند و به کشاورزان توضیح دهند که نه تنها می توانید میزان آب مصرفی برای آبیاری را کاهش دهید، بلکه می توانید بهترین چوب را با بالاترین کیفیت برداشت کنید.