نکات مهم کاشت نهال پسته

نکات مهم کاشت نهال پسته

نکات مهم کاشت نهال پسته:

بدون تردید نهال پسته یکی از سودآورترین انواع میوه برای پرورش و ساخت باغ است. نهال پسته بخاطر میوه محبوب و گران قیمتش می توان آن را بهترین انتخاب برای هر باغی دانست.

انواع روش های کاشت پسته:

کاشت پسته و پرورش باغات پسته یکی از بهترین انتخاب ها برای زمین هایی با شرایط آب و هوایی و اقلیمی مطلوب است.

به طور کلی نهال پسته در ایران به دو صورت کشت می شود:

1. کشت بذر پسته در زمین اصلی

2. تهیه نهال پسته و کاشت در زمین اصلی: می توانید نهال پسته را در خزانه در گلدان یا در خاک اصلی بکارید.

هر کدام از این روش ها مزایا و معایب خاصی دارند. یکی از این دو روش را انتخاب کنید و باغ پسته خود را با توجه به نیاز و مدت زمان خود بسازید.

مزایای خرید نهال پسته به جای کاشت بذر:

ü احتمال عدم گیرایی کمتر نهال نسبت به بذر

ü صرفه جویی در زمان حداقل 2 سال

ü اطمینان از نهال های سالم و عاری از آفات و بیماری ها ازنهالستان معتبر

ü حمایت و پشتیبانی دائمی نهالستان

ü انجام کارهای پیوند، ضدعفونی و هرس در نهالستان

کاشت نهال پسته:

پس از خرید نهال پسته، زمان کاشت آن در باغ رسیده است. ابتدا باید خاک را با تراکتور (تا 2 متر) عمیق شخم بزنید. تمام لایه های سخت و سنگین خاک را بشکنید و مخلوط کنید. با توجه به نقشه زمین و فواصل کاشت درخت و طرح توجیهی، باید در فواصل زمانی مناسب، چاله هایی برای کاشت نهال در خاک ایجاد شود. پس از قرار دادن نهال در خاک، آن را با مخلوط کود دامی پوسیده و خاک خوب پر کنید. و با پای خود فشار دهید تا اکسیژن از خاک خارج شود.

نهال پسته به شکل نر و ماده وجود دارد. به ازای هر 15 درخت ماده؛ 1 درخت پسته نر بکارید.

کاشت نهال پسته در گلدان:

برای کاشت پسته در گلدان در اوایل بهار، کیسه های پلاستیکی سیاه رنگ مناسبی به قطر 10 تا 15 سانتی متر و ارتفاع 25 تا 30 سانتی متر تهیه کنید. کیسه ها را با کود کشاورزی + کود گاوی + ماسه پر کنید. بذرهای از قبل خیس شده را در عمق 2 تا 3 متری زمین قرار دهید و با خاک بپوشانید.

کاشت بذر در زمین:

بهترین زمان برای کاشت بذر در زمین اواخر اسفند و اوایل بهار است. ابتدا باید بذرها را به مدت 24 تا 48 ساعت در آب خیس کنید.سپس آنها را از آب خارج کرده و آبکشی کنید. پس از آن، بذرها باید با قارچ کش یا هیپوکلریت سدیم (مایع سفید کننده) ضد عفونی شوند.

بذرها را در یک کیسه پارچه ای قرار دهید و به مدت 4 تا 5 روز مرطوب نگه دارید. دمای هوا برای جوانه زنی بذر بین 20 تا 30 درجه سانتیگراد است. بعد از جوانه زدن باید بذرها را با قارچ کش ضدعفونی کنید و سپس بکارید.

در فاز بعدی در کشورهایی که آب و خاک شیرین دارند. بذرها پس از بارور شدن خاک در باغ کاشته می شوند. اگر خاک باغچه سنگین است، باید داخل گودال را با ماسه بپوشانید. این امر باعث افزایش اکسیژن رسانی به ریشه ها می شود. عمق تقریبی چاله کاشت باید 2 تا 5 برابر قطر بزرگترین بذر باشد.

فاصله کاشت نهال پسته:

درختان پسته دارای تاج بزرگ و وسیعی هستند. از طرفی ارتفاع درخت گاهی به 10 متر هم می رسد. بنابراین به منظور جلوگیری از تداخل در دریافت نور خورشید توسط شاخه و برگ، کاشت نهال پسته به فواصل 3 تا 4 متری در ردیف هایی با فواصل 6 تا 7 متری در خاک بکارید.

نکات مهم کاشت نهال پسته

بهترین زمان برای کاشت نهال پسته:

در مناطق گرمسیری، نهال ها را در پاییز و در مناطق سردسیر در پایان زمستان نهال پسته در باغ یا زمین خود بکارید.

عمق گودال:

در خاک های نامناسب باید گودالی به قطر نیم تا 1 متر و عمق 5/1 متر در زمین ایجاد شود. سپس چاله را با خاک مرغوب و کمی اسید هیومیک پر کنید.

در خاک های مرغوب، چاله کاشت باید بین 40 تا 50 سانتی متر قطر و بین 50 تا 60 سانتی متر عمق داشته باشد. تا در هنگام کاشت به ریشه های نهال پسته فشار وارد نشود.

کوددهی:

درختان پسته را دو بار در سال کود دهید. کود باید در زیر زمین در فاصله 25 تا 30 سانتی متری درخت حفر شود.

بهترین زمان برای کوددهی این درخت از پاییز تا زمستان است. و بهترین کود، کود حیوانی مانند کود گاوی و گوسفندی است. در دوره آبیاری بهتر است از کودهای ازت و فسفر استفاده شود.

ضد عفونی:

ضدعفونی یکی از مراحل مهم قبل از کاشت نهال و بذر پسته مرحله ی ضدعفونی است. این امر احتمال آلوده شدن درخت به بیماری ها و آفات را کاهش می دهد.

برای ضدعفونی بذر پسته قبل از کاشت قارچ کش هایی مانند کاربوکسین تیرام، بنومیل و ... به نسبت 52/5 تا 3 در هزار استفاده نمایید. بعد از جوانه زدن بذرها نیز از قارچ کش PCNB یا بنومیل 4 در 1000 استفاده کنید.

نحوه کاشت نهال پسته:

برای کاشت نهال پسته، نهال نر و ماده به نسبت 15 به 1 (15 درخت ماده و 1 درخت نر) ضروری است که بخرید. سپس متناسب با فاصله کاشت، نهال ها را در فصل مناسب در زمین قرار دهید. به خاطر داشته باشید که محل کاشت باید نور خورشید خوبی دریافت کند.

سیستم های آبیاری:

درخت پسته در برابر خشکسالی مقاومت بسیار خوبی دارد. در مناطقی که بارندگی مطلوبی دارند نیازی به آبیاری درختان پسته نیست. البته در فصول گرم سال که بارندگی کم یا صفر است. درختان پسته باید هر 2 هفته یکبار آبیاری شوند.

هرس کردن:

دو نوع هرس درخت پسته وجود دارد. هرس جامی و هرس فرم

در قالب هرس فرمی شاخه های اضافی را اصلاح می کنیم. و با هرس جامی کل شکل درخت را به شکل جام در می آوریم. هنگام هرس جامی، قسمت پایین درخت نازک است و قسمت بالایی آن بزرگتر است.

مهمترین شاخص های نهال پسته:

نهال پسته را حتما از نهالستان معتبر و مجاز قانونی کشور خریداری کنید. نهال پسته باید دارای شاخص های استاندارد زیر باشد:

ü نهال پسته باید دارای گواهی سلامت معتبر باشد.

ü طول نهال پسته باید حداقل به 40 سانتی متر برسد.

ü هر بیماری؛ آفت؛ شکستگی یا تغییر رنگ و تغییر شکل در نهال پسته را جدی بگیرید.

ü پایه و پیوند درخت باید کاملاً عمودی باشد.

ü در قسمت پیوند نهال هیچ گونه برآمدگی یا زخمی مشاهده نشود.

ü ریشه نهال باید کاملا سالم و قوی باشد.

نکات مهم کاشت نهال پسته

باغداران عزیز برای خرید نهال پسته استاندارد می توانند با مراکز فروش معتبر نهال پسته دارای مجوز از موسسه ثبت و تایید نهال و بذر و جهاد کشاورزی تماس حاصل فرمایند. نهالستان رویال نهال بزرگترین مرکز فروش نهال پسته در شمال غرب کشورمان می باشد. این مرکز تمام ارقام نهال پسته با کیفیت بالا و اصلاح شده مناسب اکثر شهرهای کشورمان تولید و عرضه نموده است.

سخن پایانی:

در این مقاله روش های شناسایی نهال پسته استاندارد را با هم مرور کرده ایم و با انواع روش های کاشت نهال پسته آشنا شدیم.